Hva er suksesskriterier for et godt samliv?

parforhold parterapi psykodrama samliv Feb 28, 2024

Som psykodramaterapeuter er vi opptatt av å forstå og hjelpe par med å håndtere de komplekse dynamikkene i et forhold. I denne artikkelen vil vi se på Gottmans banebrytende forskning og de syv prinsippene som utgjør fundamentet for et vellykket samliv. Vi vil også utforske hvilke følelser som kan bli vekket, og hvordan psykodrama kan være et verdifullt verktøy for å hjelpe par i konfliktsituasjoner.

Gottmans forskning og prinsippene for et sunt samliv

Gjennom årelang forskning har Gottman og hans team identifisert syv prinsipper som er avgjørende for et sunt og varig samliv:

  •  Bygge kjærlighetens kart: Dette prinsippet handler om å forstå partnerens innerste tanker, følelser og behov, og å være villig til å utforske og respektere deres unike perspektiver.
  •  Nærende vennskapet: Et sterkt vennskap danner grunnlaget for et sunt forhold. Det innebærer å være hverandres støttespillere, lytte til hverandre og ha det gøy sammen.
  •  Å være oppmerksom på hverandres følelser: Å være sensitiv for partnerens følelser og reaksjoner er avgjørende for å opprettholde emosjonell tilknytning og forståelse.
  •  Bygge respekt og beundring: Respekt og beundring for partneren bidrar til å skape et miljø preget av gjensidig respekt og verdsettelse.
  •  Skape positiv innflytelse: Par som støtter og oppmuntrer hverandre til å vokse og utvikle seg, opplever ofte et nærmere og mer givende forhold.
  •  Løse konflikter på en sunn måte: Å håndtere konflikter konstruktivt og med respekt for hverandres synspunkter er viktig for å opprettholde harmoni og tillit i forholdet.
  •  Skape felles drømmer: Å ha felles mål og visjoner for fremtiden bidrar til å styrke båndet mellom par og gi dem noe å jobbe mot sammen.
  •  

Følelser som blir vekket

Å jobbe med parforholdet kan vekke en rekke følelser hos par. På den positive siden kan det føre til følelser av kjærlighet, glede, trygghet og intimitet. Imidlertid kan det også oppstå følelser som frustrasjon, sinne og sorg når utfordringer oppstår eller når behov ikke blir møtt på en tilfredsstillende måte.

Psykodrama som verktøy i parterapi

Psykodrama er en terapeutisk tilnærming som kan være spesielt nyttig for par i konfliktsituasjoner. Gjennom rollebytte og utforskning av ulike scenarier får par muligheten til å sette seg i hverandres sko og forstå hverandres perspektiver på en dypere måte.

I psykodrama kan par utforske og uttrykke sine følelser på en trygg og støttende måte, og lære effektive kommunikasjons- og konflikthåndteringsstrategier. Dette kan bidra til å redusere spenninger og misforståelser, og fremme gjensidig forståelse og respekt.

Veien mot forsoning og forståelse

Når par ønsker å gå i parterapi med psykodrama som verktøy, legger de grunnlaget for en dypere forståelse og forsoning. Gjennom terapeutiske øvelser og utforskning av følelser kan par bryte ned barrierer og åpne opp for en mer åpen og ærlig kommunikasjon.

Psykodrama gir også muligheten til å utforske historier og erfaringer fra fortiden som kan påvirke dagens forhold. Dette kan være traumer, tidligere forhold eller familiemønstre som har formet parterne på ulike måter. Ved å bringe disse underliggende faktorene til overflaten, kan par begynne å forstå hverandre på et dypere nivå og legge grunnlaget for kjærlighet og vekst. Dette kan utforskes i en psykodrama terapi gruppe.

Sammen mot en lysere fremtid

Gjennom å gå i parterapi med psykodrama som verktøy kan par skape et forhold som er solid, nærende og motstandsdyktig. De lærer å håndtere utfordringer på en konstruktiv måte, kommunisere åpent og ærlig, og støtte hverandre gjennom alle livets faser.

Psykodrama gir også muligheten til å feire seire sammen, utforske felles drømmer og visjoner, og styrke båndet mellom par enda mer. Med en solid forståelse av hverandre og verktøyene de trenger for å overvinne hindringer, kan par gå inn i fremtiden med tillit og optimisme.

Avsluttende tanker

Gottmans forskning og prinsippene for et sunt samliv gir en solid ramme for par som ønsker å bygge et varig og meningsfullt forhold. Når disse rammene kombineres med å gå i parterapi med psykodrama som verktøy, åpner det opp for enda større muligheter for vekst, forståelse og kjærlighet mellom par.

 

Ta gjerne kontakt med meg om du har noen spørsmål eller trenger parterapit :) Helene Bakke, psykodramaterapeut