Hvordan bruke psykodrama i en bærekraftig utvikling?

bærekraftsutvikling empati fn´s bærekraftsmål gruppeledelse psykodrama samhandling Feb 15, 2024

Tittel: "FNs Bærekraftsmål og Psykodramafilosofi: En psykologisk tilnærming til Bærekraftig Utvikling"

Innledning

FNs bærekraftsmål (SDG-ene) er en global plan for å adressere noen av de mest presserende utfordringene verden står overfor, fra fattigdom og ulikhet til miljøødeleggelser og klimaendringer. Denne artikkelen tar sikte på å utforske hvordan psykodramafilosofi kan fungere som en komplementær tilnærming til å støtte oppnåelsen av disse målene ved å ta tak i de dype psykologiske og sosiale aspektene av bærekraftig utvikling.

 

Psykodramafilosofi: En Kort Oversikt

Psykodramafilosofi er en terapeutisk og personlig utviklingsmetode som ble utviklet av Jacob Levy Moreno, en psykiater og psykoterapeut. Denne tilnærmingen benytter teater- og gruppedynamikkprinsipper for å hjelpe enkeltpersoner og grupper med å utforske sine indre følelser, konflikter og interaksjoner på en kreativ måte.

Kjernen i psykodramafilosofien er å tilrettelegge for at mennesker kan vokse og utvikle seg ved å fordype seg i sine følelser, rollebytter i ulike situasjoner og forstå de dypere emosjonelle aspektene av deres handlinger og relasjoner.

 

Bærekraftsmål og Psykodramafilosofi

  1. Empati og Bevissthet: Psykodramafilosofi oppfordrer til empati ved å hjelpe deltakere til å forstå og føle seg inn i andres opplevelser (Rollebytte). Dette kan være spesielt verdifullt i forbindelse med bærekraftsmålet nr 10 som handler om å redusere ulikhet, da det kan bidra til å skape en dypere forståelse for utfordringene som mindre privilegerte samfunn står overfor.
  2. Kommunikasjon og Samarbeid: En viktig del av psykodrama er gruppedynamikk og kommunikasjon. Dette er avgjørende for å oppnå bærekraftsmålet nr 17 som handler om samarbeid, som krever at land, organisasjoner og enkeltpersoner samarbeider for å takle globale utfordringer.
  3. Selvrefleksjon og Handling: Psykodramafilosofi oppmuntrer til personlig vekst og handling. Deltakere utfordres til å reflektere over egne vaner og handlinger som kan påvirke miljøet, bærekraftsmålet nr 12 som handler om ansvarlig forbruk og produksjon, og deretter ta konkrete skritt mot mer bærekraftige valg i sitt daglige liv.
  4. Psykologisk Motstand og Barrierer: Psykodrama gir en plattform for å utforske psykologiske hindringer som kan motvirke bærekraftig atferd, for eksempel motstand mot endring. Dette er relevant for bærekraftmål nr 13 som handler om klimaendringer, da det kan hjelpe enkeltpersoner og samfunn med å håndtere følelsesmessig stress knyttet til denne problematikken.

 

FAQ: Vanlige Spørsmål om Psykodramafilosofi og Bærekraftsmål

  1. Hvordan kan psykodramafilosofi brukes i utdanning for bærekraftig utvikling?
    • Psykodramafilosofi kan brukes til å engasjere studenter følelsesmessig og sosialt i bærekrafts relaterte temaer gjennom teaterinspirerte verktøy som rollebytte, refleksjoner og gruppeøvelser.
  2. Hvordan kan psykodrama bidra til å bekjempe klimaangst?
    • Psykodrama gir en trygg arena for å utforske og bearbeide følelser knyttet til klimaendringer, noe som kan redusere angst og øke mestringsevnen.
  3. Kan psykodramafilosofi hjelpe organisasjoner med å oppnå bærekraftsmålene?
    • Ja, ved å forbedre kommunikasjon, samarbeid og ansvarlighet i organisasjoner, kan psykodramafilosofi støtte oppnåelsen av bærekraftsmål nr 8 og 9 knyttet til næringsliv og arbeidsliv.

Oppsummering

FNs bærekraftsmål er avgjørende for å bygge en mer rettferdig og bærekraftig fremtid. Psykodramafilosofi gir en verdifull tilnærming for å forstå og takle de dype psykologiske og sosiale aspektene av disse målene. Gjennom empati, kommunikasjon, selvrefleksjon og håndtering av psykologisk motstand, kan psykodramafilosofi bidra til å styrke vårt engasjement for å oppnå bærekraftige endringer på individ- og samfunnsnivå. Sammen kan disse tilnærmingene hjelpe oss med å bygge en bedre og mer bærekraftig verden for fremtidige generasjoner.

 

Les gjerne mer om våre kurs tilbud HER!

Eller ta direkte kontakt for en uformell samtale med meg :) Helene Bakke, psykodramaterapeut.