Høyt fungerende angst og hvordan det kan påvirke en persons liv?

høyt fungerende angst livsmestring perfeksjonist psykodrama Feb 26, 2024
Høyt fungerende angst

Som psykodramaterapeut er det viktig for meg å belyse temaet høyt fungerende angst og hvordan det kan påvirke en persons liv. Høyt fungerende angst er en tilstand som ofte overses eller bagatelliseres, da personer som lider av det, ofte fremstår som vellykkede og fungerende i samfunnet. Men under overflaten kan de oppleve en indre kamp som påvirker deres daglige liv og velvære. I denne artikkelen vil jeg utforske tegn og indikajsoner på høyt fungerende angst, følelsene som kan være knyttet til tilstanden, og hvordan psykodrama kan være en nyttig terapeutisk tilnærming for å håndtere den.

Tegn og indikajsoner på høyt fungerende angst

Høyt fungerende angst kan manifestere seg på ulike måter, og tegnene kan variere fra person til person. Noen av de vanligste tegnene inkluderer:

  •  Overdreven bekymring: Personer med høyt fungerende angst kan oppleve konstant bekymring for fremtiden, selv om alt ser ut til å være under kontroll på overflaten.
  •  Perfeksjonisme: De kan være svært kritiske til seg selv og strebe etter perfeksjon i alt de gjør, noe som kan føre til mye stress og angst når ting ikke går som planlagt.
  •  Sosial tilbaketrekning: Selv om de kan virke sosiale og utadvendte, kan personer med høyt fungerende angst føle seg ukomfortable i sosiale situasjoner og unngå dem når det er mulig.
  •  Fysiske symptomer: Angst kan også manifestere seg fysisk, med tegn som hjertebank, svette, skjelvinger og mageproblemer (viktig å oppsøke lege).
  •  

Følelser knyttet til høyt fungerende angst

Følelsene som følger med høyt fungerende angst kan være komplekse og overveldende. Noen av de vanligste følelsene inkluderer:

  •  Angst: Selvfølgelig er angst den dominerende følelsen knyttet til tilstanden. Det kan føles som en konstant uro eller frykt som ligger under overflaten.
  •  Frustrasjon: Personer med høyt fungerende angst kan føle seg frustrerte over sin manglende evne til å kontrollere sine tanker og følelser, til tross for deres innsats for å se ut som om alt er greit.
  •  Skam: Skammen over å ikke kunne håndtere sine egne følelser eller å føle seg annerledes enn andre kan også være en dominerende følelse.
  •  Håpløshet: Noen ganger kan personer med høyt fungerende angst føle seg hjelpeløse og fortvilet over sin tilstand, spesielt hvis de ikke vet hvordan de skal søke hjelp eller finne lettelse.
  •  

Hvordan psykodrama kan hjelpe?

Psykodrama er en terapeutisk tilnærming som bruker teaterinspirert og kreativ metode for å utforske og bearbeide følelser og utfordringer. Her er hvordan psykodrama kan hjelpe personer med høyt fungerende angst:

  •  Uttrykkelse av følelser: Gjennom rollebytte, speiling og dublering får personen mulighet til å utforske og uttrykke sine følelser på en trygg og støttende måte.
  •  Identifisering av mønstre: Psykodrama kan hjelpe en person med å identifisere mønstre og tanker som bidrar til deres angst, slik at de kan begynne å jobbe med å endre dem.
  • Sette egne grenser: Gjennom å iscenesette en egen situasjon kan du belyse den via speiling og trene på å sette nye grenser, samt å få nye perspektiver du kan ta med deg tilbake i herdagen din.
  •  Økt empati: Å spille roller i andres psykodramaer/situasjoner kan hjelpe personen med å utvikle empati for seg selv og andre, noe som kan være viktig for å håndtere angst og relaterte problemer.
  •  Styrket mestring: Gjennom utforsking og kjenne på egne følelser og utfordringer, kan personen utvikle mer hensiktsmessige mestringsstrategier og styrke sin evne til å håndtere angst. 

Sammendrag

Høyt fungerende angst er en tilstand som kan ha en betydelig innvirkning på en persons liv, men det er mulig å finne nye perspektiver på en gammel situasjon ved støtte og annerkjennelse i selv og av gruppen. Psykodrama er en effektiv tilnærming som kan hjelpe personer med høyt fungerende angst til å utforske og forstå sine følelser og utfordringer på en dypere måte, og dermed åpne veien for endring og vekst.

Ta gjerne kontakt med meg om du har noen spørsmål eller for en uforpliktende samtale :) Helene Bakke, psykodramaterapeut