Er du en som sitter igjen med svarteper kortet?

livsmestring projeksjoner psykodrama selvledelse selvtillit skam skyld Feb 26, 2023

Svarteper er den som bevisst eller ubevisst er blitt taperen i saken, enten det er berettiget eller ikke. Mest vanlig er det å definere svarteper som en person som uberettiget får skylden for kritikkverdige forhold, fordi noen bevisst har valgt å påføre vedkommende tapet. Man kan både få svarteper og være svarteper.

Å få eller ta skylden for kritikkverdige forhold er ofte skamfult og vanskelig å snakke om. Du får ofte følelsen av å sitte igjen med at du hverken blir sett eller hørt, og noen ganger ikke god nok selv om du er det. Ofte kan dette skyldes gamle mønstre. Vi nøster tilbake for å finne situasjoner som en trenger å forløses og heles. Dette er et eksempel på temaer vi jobber med under en psykodrama terapi gruppe.

Det kan være vanskelig å nøste selv, da slike situasjoner kan vitrke ubetydelige eller blir fortrengt. Ved å ta steg for steg i en handlingsbasert metode som psykodrama, vil vi sammen nøste og sortere ut. På den måten vi du kunne ta eierskap til stiuasjonen, reagere på det som den gang var og få flere perspektiver i rollebytte eller speiling.

Har du hørt om projeksjoner?

Den som gjør deg til svarteper vil jeg si projiserer på deg. De skylder på andre for å slippe å se noe hos seg selv. Når de skylder på andre, kan de frasi seg sitt eget ansvar.

Videre vil de slippe å se sine egne begrensninger, og føle seg bedre enn andre. Unngå å se sine egne problemer. De vil også slippe ubehagelige følelser av å ha mislykkes, og befri seg fra skyld.

Den som ubevist tar imot «skylden» vil føle seg angrepet, sitter igjen med følelsen av handlingslammelse og svarteper-kortet. Dette er som jeg skrev om, et underliggende mønster, som må forløses.

Både den som angriper og blir angrepet vil føle på skyldfølelsen.

Vi har et valg: Du kan velge å ikke ta imot skylden.

  • Kreves det MOT til for å snu
  • Anerkjennelse av å bli å behandlet slik eller behandlet andre slik
  • Ta ansvar for egne følelser og avsløre sine projeksjoner
  • Gi slipp på kontrollen og «hvis bare-tenkningen»
  • Å se bakenfor projeksjoner er å fri seg selv fra «skyld-følelsen»

I en psykodrama terapi gruppe vil vi forske i projeksjoner, og muligheten som ligger i å forløse dem.

Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale!