Lær mer om begrepene og uttrykk innefor psykodrama!

grunnleggende ord og uttrykk psykodrama psykodrama psykodramametode psykodramateori Oct 26, 2024

Her har jeg beskrevet noen av grunnbegrepene i psykodrama som filosofi, teori, metode og teknikk. Dette er for deg som skal delta i en psykodramagruppe, monodrama eller i en annen situasjon hvor psykodramabasert ledelse blir brukt. Det er også for deg som har søkt via AI/KI eller chatGTP, der jeg ser at den sammen blander begreper på «folkemunn» og fag begreper i psykodrama:
                                                                                       
«Psykodramagruppe»                                                                 
Dette er ofte en «åpen» gruppe hvor du kan arbeide terapeutisk med din egen livshistorie sammen med andre deltagere etter Psykodrama sin filosofi, metode og teknikker. Dette er ofte en prosess over et lengere tidrom, enten gjennom en helg eller en kveld over noen uker.

«Monodrama»
Dette er ofte avgrenset til ca 1,5 time hvor du kan jobbe med din egen livshistorie sammen med en terapeut.

«Psykodramatikker»
Det er et samlebegrep for alle som har en utdannelse innenfor psykodrama og kjenner til filosofien, metoden og teknikkene uansett nivå.
Utdannelsen innen Psykodrama går over flere nivåer og flere titler som Psykodrama assistent, Psykodrama Coach, Psykodrama Gruppeleder, Psykodramaleder, Psykodrama Regissør og Psykodrama TEP/Psykodrama LVT (Lærer, veileder og Terapeut).

«Psykodrama terapeuten»
Det er den som leder protagonisten gjennom sitt psykodrama og gruppemedlemmene gjennom den terapeutiske prosessen innenfor Psykodramaets filosofi, teori, metode og teknikker.

«Rollebytte»
brukes for å forsøke å få tak i hva en person opplever at en annen part sier, står for, mener. Her kan det komme fram hva en annen person kan ha av fantasier i tillit, tvil, imøtekommenhet og avsky om en annen person.

«Protagonisten»
er hovedpersonen i et psykodrama, bærer av gruppas tema. Den som skal iscenesette sin situasjon eller tema (livshendelse) på scenen. Gruppen velger protagonist på bakgrunn av gjenkjennende situasjon fra sitt eget liv. Situasjonen er protagonistens versjon av en personlig konflikt (indre eller ytre).

«Scenen»
et avgrenset, fysisk sted, med plass til utfoldelse.

«Iscenesette»
betyr å «spille ut» en gitt situasjon fra eget liv innenfor gitte rammer av psykodramaterapeuten og med en terapeutisk hensikt.

«Gruppen»
en samling mennesker som ønsker å delta i psykodrama, bygges opp via tele

«Medspillere»
er andre gruppemedlemmer som deltar i protagonistens arbeid på scenen.

«Tele»

Moreno legger i begrepet tele ’et forhold mellom to mennesker som ser hverandre klart’. Der det finnes flere teleforhold mellom enkeltpersoner i en gruppe, blir gruppeklimaet bedre hvis gruppen utvikler seg konstruktivt.

Er det en høy grad av projeksjoner vil det være mindre tele, og er det en lav grad av projeksjoner vil være høy tele. 

Projeksjon kan bety en forsvarsmekanisme eller mestringsstrategi hvor en tillegger andre følelser, motiver eller egenskaper en selv har, men som en opplever som uakseptable og dermed benekter hos seg selv.

«Dublering»
er å sette ord på underteksten av det som sies. Både leder og gruppemedlem kan hjelpe protagonisten til å sette ord på det som er vanskelig.

«Speiling»
brukes til å gi protagonisten anledning til å se situasjonen med andre øyne, å oppdage uhensiktsmessig atferd og å få større perspektiv.

«Deling»
det brukes en delingsform hvor hver enkelt deler fra eget liv ved å fortelle om sine egne erfaringer, minner, følelser eller tanker etter fire hovedregler:

Snakke ut fra jeg–formen, Ikke gi råd eller generalisere, ikke å fortelle om det du IKKE har opplevd, og ikke analysere

«Rollespill»
det er ikke et begrep vi bruker innenfor psykodrama, men er et «folkelig» og kjent uttrykk som mange kjenner til, derfor er det lett bruke det for å forklare hva vi gjør. J.L.Moreno oppserverte barns lek, og deres rollespill. Både teori og metode er utviklet fra denne perioden.

«Teater inspirert/basert»
det er et mer passende begrep for å beskrive psykodrama som en metode, da J.L.Moreno var inspirert av teater og baserte metoden på dette.

«Dramatisering»
dette er heller ikke et uttrykk vi bruker innenfor psykodrama, men protagonisten har muligheten til å reagere følelsesmessig på gitte situasjoner innenfor trygge rammer og terapeutisk veiledning.

«Katarsis»
Protagonisten har muligheten til å reagere følelsesmessig på gitte situasjoner innenfor trygge rammer og terapeutisk veiledning.

 

Ta gjerne kontakt med meg om du har noen spørsmål  Helene