Psykodrama – en kreativ/pedagogisk metode for vekst og holdningsendring

holdningsendring kreativitet psykodrama selvledelse May 10, 2021

Psykodrama er en pedagogisk metode med mulighet for holdningsendring, og den legger vekt på kreative veier til å bygge og styrke en gruppe: Skape trygghet, tillit og samhold.  Den kan brukes alle steder der det finnes en gruppe mennesker. Arbeidet tilpasses gruppas kultur og behov.

Psykodrama handler om selve livet: Identitet, roller, kommunikasjon, relasjoner, samhandling og utvikling i et trygt felleskap. Det å bygge opp trygghet hører med til metoden. Arbeidet er ressursorientert, ansvarliggjørende, sosialiserende, praktisk målretta og grunnleggende optimistisk.

Psykodrama er en praktisk metode forankra i egen teori og livsfilosofi (se eget avsnitt). Livsfilosofien er grunnleggende humanistisk og eksistensialistisk med vektlegging av de kreative og spontane muligheter i enkeltmennesket og i grupper. De grunnleggende verdier går ut på å respektere den enkelte, ha tillit til hans/hennes egne ressurser og evner til å kunne skape noe nytt og finne nye veier videre.

"Sammensveising i gruppa, og mer trygghet for felles måte å tenke på" - tilbakemelding fra ledersamling

Når jeg skal presentere fagfeltet ”psykodrama” måtte jeg finne en enkel måte å formidle på, samtidig som det skulle være gjenkjennende og møte organisasjonens språk og kultur.

Psykodramaets virkefelt

Jeg har valgte på en enkel måte å vise hvilke muligheter som finnes ved metoden.

Jeg valgte å presentere virkefeltene slik:

Modellen viser hvordan terapi er flettet inn i alle virkefeltene. Dette for å skape en trygghet og forståelse rundt krysningspunktene.

Det er nettopp denne krysningen mellom f.eks organisasjons- og lederutvikling og terapi som gjør psykodrama som metode til et godt verktøy innen dette feltet. 

«Rollespill har gitt meg forståelse for andre forutsetninger og tankesett» – tilbakemelding fra ledersamling

I organisasjons- og lederutvikling med basis i psykodramametoden jobber vi med konkrete situasjoner fra arbeidsplassen i ’her og nå’, og gir rom for de følelser som vekkes hos hvert enkelt individ i denne situasjonen. Det er når hver enkelt kjenner etter hva de føler i situasjonen at vi kan bidra til en holdningsendringen. Dessuten er psykodrama handlingsorientert, noe som skaper raske resultater.

Vil du vite mer om psykodrama som metode - send meg en melding - Helene Bakke, psykodrama terapeut, -coach og -veileder