Psykodrama - SOSIOMETRI - Rollebytte for bruk i endringsledelse!

gruppeledelse kreativitet livsmestring psykodrama rollebytte sosiometri May 11, 2021

 

Gruppeledelse - prosessledelse:

Psykodrama er en praktisk metode forankret i egen teori og livsfilosofi. Metoden består i stor grad av å lede gruppeprosesser. Den kan brukes alle steder der det finnes en gruppe mennesker. Arbeidet tilpasses gruppens kultur og behov. Livsfilosofien er grunnleggende humanistisk og eksistensialistisk med vektlegging av de kreative og spontane mulighetene i enkeltmennesket og i grupper.

Grunnleggende verdier er å respektere den enkelte, ha tillit til egne ressurser, evner til å kunne skape noe nytt og selv finne nye veier videre.

Sosiometri:

Han utviklet også sosiometri. Det er en metode som blir brukt til å måle sosiale relasjoner, identifisere og avdekke strukturene i grupper, organisasjoner eller i et samfunn. Sosiometri tydeliggjør, bygger opp relasjoner og samspill innen en gruppe. Dette er brukes både innen prosessledelse i organisasjoner og gruppe-psykoterapi.

Metoden er mye brukt til å bygge ny kultur og holdningsendring innenfor organisasjoner eller andre grupper.

Grunnlegger av Psykodrama: Jacob Levy Moreno

Metoden er utviklet av Dr. Jacob Levy Moreno i 20-årene. Idèen hentet han fra barns lek. Hans observasjoner av det spontane i leken og hvordan barn gjennom fri vilje utvider sin rolleforståelse og sitt rollerepertoar.

Rollebytte:

Dette brukes for å forsøke å få tak i hva en person opplever at en annen part sier, står for og mener. Her kan det komme fram hva en annen person kan ha av fantasier, tillit, tvil, imøtekommenhet og avsky om en annen person. Ved å oppleve seg selv i rollebyttet kan du få bredere tilgang til ny informasjon, og du kan endre ditt stivnede mønster. Du kan se deg selv med andre øyne, og få flere instrumenter å spille på – økt rollerepertoaret og rolleforståelse. Dette er effektivt verktøy innen konflikthåndtering og holdningsendring.

Rollebytte er en av de viktigste teknikkene i psykodrama.

I coaching brukers rollebytte med personer du omgås med i hverdagen, det kan være fra arbeidsplassen, politiske grupper, hjemme, i venninne gjenger eller andre grupper.

I terapi brukes rollebytte med personer fra oppvekst innenfor trygge rammer.

Vil du vite mer om #psykodrama som metode og hvordan jeg bruker dette?

Kontakt meg for mer informasjon :)

Helene Bakke, utdannet psykodrama-terapeut, en deltidsutdannelse over 8 år.